Pesten is te stoppen

Om pesten te kunnen stoppen moeten we er eerst van overtuigd raken dat pesten te stoppen is. Dat lijkt misschien een inkopper, maar dat is het allerminst. Er zijn weinig mensen die geloven dat pesten is te stoppen. En dat zorgt ervoor dat, als het al mogelijk is om pesten te stoppen, we ons, als ‘believers’, moeten instellen op weerstand. Dat bemoeilijkt het proces, maar is tegelijkertijd een belangrijk gegeven als we het pesten werkelijk willen stoppen.

Ik ben de afgelopen week daar een aantal keren tegen aangelopen.

Zo sprak ik met iemand die advies uitbrengt over de aanpak van pesten in Nederland en wiens mond openviel toen ik vertelde over Pesten Stopt Nu! Een mooie ideologie zei ze tegen me.

Een paar dagen later vroeg ik aan de kinderen bij mij op de mat of er bij hen op school wordt gepest. Bij iedereen! In elke klas, van groep 3 tot en met groep 8! In kleurige verhalen kreeg ik details te horen over hoe er werd gepest, wie er werd gepest en waarom er werd gepest.

Het werd me nog meer duidelijk. Pesten Stopt Nu is pure noodzaak. Er is een vreemde vorm van acceptatie in Nederland als het gaat om pestgedrag. We kunnen ons er druk om maken als er een meisje voor de trein wordt geduwd of wanneer er iemand besluit zelfmoord te plegen, omdat die persoon wordt gepest. Maar het pesten is niet iets waar we dagelijks aan denken of waar we mee geconfronteerd worden. En dat terwijl het wel dagelijks voorkomt!

Er is een stuk opvoeding en een stuk informeren nodig. Als ons eigen kind wordt gepest of de kinderen van onze broer of zus, of als kinderen van anderen in onze omgeving worden gepest, dan zijn we plotseling veel meer betrokken. Zo een kleine verandering in betrokkenheid kan vervolgens heel veel teweeg brengen.

Alles begint bij weten waar we het over hebben. Wij hebben afgelopen jaren een aantal projecten mogen draaien. Met kleine groepen, middelgrote groepen, een buurt en ook in samenwerking met de gemeente. Wat ons opviel was de rode draad die steeds weer terug komt.

Pesten heeft altijd te maken met een toelaatbare ruimte waarbinnen pestgedrag mag plaats vinden.

Dat ‘mogen’ is natuurlijk betrekkelijk, maar het ontbreekt in die ruimte aan iemand die er iets over zegt. Er is in die ruimte een vervelend soort macht aan de hand en er is een aanwijsbaar gebrek aan betrokkenheid bij die specifieke situatie.

We hebben geconstateerd

  • dat die ruimte altijd verschilt
  • dat we de voorwaarden om het pesten heen kunnen beïnvloeden
  • en dat: ons specifiek richten op de pestkop en de gepeste altijd een eenzijdige benadering blijft.

Daarmee zeg ik niet dat we de weerbaarheid van de gepeste niet kunnen ondersteunen. En ik zeg ook niet dat we de pestkop niet kunnen begeleiden in zijn zoektocht naar macht en positie. Maar het is slechts een deel van het verhaal.


Waar ik mee wil beginnen is met u de vraag te stellen:

Wat doet u nu u dit weet?

Voor veel van ons is het antwoord: Helemaal niets. En daar wringt tegelijkertijd de schoen. Wie is er betrokken bij pesten als wij allemaal dit antwoord geven?

Het ontbreekt ons blijkbaar aan houvast. Aan de “Wat we zouden kunnen doen“.

In een artikel in Het Parool van afgelopen zaterdag stelt psycholoog Frits Goossens van de VU het nog scherper

“Pesten is een belangrijke indicatie voor succes in het latere leven … Pesters zijn strategisch … Met zulke trekjes kom je heel ver”.

Waarom zou je stoppen met pesten als het je heel ver brengt?
(En wie heeft het dan nog over de pestkop begeleiden in zijn zoektocht naar macht en positie …)

In hetzelfde artikel wordt mooi verwoord hoe er een grote diversiteit bestaat in de aanpak van, en de betrokkenheid bij pestgedrag, maar dat het tegelijk ook ontbreekt aan een eenduidige richting, aan inhoud en aan een centrale visie (en dus soms ook aan belang).

Het antwoord om pesten werkelijk te stoppen ligt in deze diversiteit. Pesten is aan te pakken als we ons richten op de vraag:

Hoe leveren bestaande initiatieven wel een bijdrage aan de totale aanpak van pesten?

Daarvoor dient er een gemeenschappelijk kijk te worden ontwikkeld die mensen aanzet tot betrokkenheid. De komende tijd zullen we u bij deze aanpak betrekken en u uitleggen hoe wij gezamenlijk pesten volledig zullen stoppen.

Lees het gehele artikel uit het Parool van afgelopen zaterdag via onderstaande link:

https://blendle.com/i/het-parool/strijd-tegen-pesten-is-een-mijnenveld/bnl-par-20150131-3907324

Pesten Stopt Nu! is een initiatief van Jiu Jitsu Amsterdam.
Via dit blog betrekken wij u bij het aanpakken van pesten.
Meer informatie vindt u op http://jiujitsuamsterdam.nl/pesten-stopt-nu/

Plaats een reactie